INFO PENTING

MAKLUMAN PENTING

MAKLUMAN PENTING

FACEBOOK RASMI SEKOLAH

Peperiksaan Pertengahan Tahun 2010

|


Tarikh: 20/5-3/6/2010
Tempat: Sek.Men. Islam Darul Bayan
Setelah berhempas pulas belajar hampir 5 bulan, sekarang telah tiba masanya pelajar sulong SMIDB ini di uji untuk mengukur prestasi mereka. Peperiksaan ini akan berlansung selama 2 minggu dan dimulakan dengan subjek Syariah diikuti dengan subjek Akademik. Selamat Maju Jaya diucapkan kepada adik-adik sekalianRead More !

Seminar Pendidikan YIK

|

Hari: Khamis & Jumaat
Tarikh: 20&21 Mei 2010
Tempat: Raudhah Hotel, Kota Bharu, Kelantan
Alhamdulillah,seramai 3 orang guru dari SMIDB telah dijemput menghadiri Seminar Pendidikan Yayasan Islam Kelantan (YIK) yang julung kali di adakan bagi mengumpul kesemua sekolah luar Kelantan yang mengguna pakai Sistem Pendidikan kelolaan YIK. Sebanyak 21 buah sekolah menyertai seminar ini termasuk Sek Men Agama Kg. Laut, K.Terengganu yang merupakan sekolah luar Kelantan yang terbaik bagi tahun 2009. SMIDB diwakili oleh Ustaz Syed Mohd Azwan Syed Yahya selaku PK1 SMIDB dan diiringi oleh Ustaz Aimanuddin Muda dan Cikgu Wan Mohd Tholhah.

Pada hari pertama, 2 modul dibentangkan dan 1 perbincangan 2 hala diadakan. Modul pertama mengenai YIK: Sistem & Hala Tuju yang menerangkan mengenai misi perjuangan YIK di persada pendidikan. Modul kedua pula membentangkan Kecemerlangan Sekolah kelolaan YIK yang cuba dikongsikan oleh Timbalan Pengarah Pendidikan YIK supaya lebih ramai adik Nur Madhihah dapat dilahirkan di setiap sekolah. Pada sessi perbincangan, satu resolusi dan kata sepakat telah dapat diputuskan supaya sekolah-sekolah luar Kelantan dapat bersama-sama dengan YIK menjalinkan kerjasama dalam bidang pendidikan.

Seminar ini juga diserikan juga dengan kehadiran Exco Kerajaan Negeri Kelantan, YB Mohd Amar Nik Abdullah yang meluangkan masa bersama peserta seminar. Pada sebelah malam, sesi penerangan mengenai Kerajaan Negeri Kelantan diadakan di Rumah Menteri Besar, JKR10 oleh Urusetia Penerangan Negeri Kelantan. Kami amat bertuah kerana pada keesokan harinya, selepas mendengar kuliah Mingguan YAB Dato' Bentara Setia Tuan Guru Hj Nik Abdul Aziz Nik Mat, Menteri Besar Kelantan, kami dapat bersama-sama mendengar amanat &  nasihat dan minum pagi bersama Tuan Guru.


Read More !

Pengenalan

|

Pengenalan

Sekolah Menengah Islam Darul Bayan (SMIDB) adalah sebuah institusi Sekolah Agama Rakyat. Ia di bina hasil sumbangan umat Islam yang perihatin demi kecemerlangan pendidikan Islam.

SMIDB merupakan salah satu rangkaian institusi pendidikan yang bernaung di bawah Markaz Tarbiyyah Islamiyyah Darul Bayan yang  berpusat di Paka, Terengganu. Ia berhasrat menjadi alternatif kepada masyarakat dalam bidang pendidikan bagi melahirkan generasi muslim berakhlak cemerlang di dunia dan akhirat berlandaskan Al-Quran.

Sejarah Penubuhan

Berpaksikan Masjid Tradisional yang telah berusia lebih 100 tahun di Kampung Pinang Merah, Paka, dibina sebuah pusat pengajian pondok (Pondok Pinang Merah) kelolaan Markaz Tarbiyyah Islamiyyah Darul Bayan pada 1414H bersamaan 1992M yang terus beroperasi sehingga kini. Seterusnya sebuah Maahad Tahfiz Al-Quran Darul Bayan (MTAQDB) di wujudkan bagi pengkhususan hafalan Al-Quran pada tahun 1998. Atas permintaan masyarakat setempat, pada tahun 2002, Sekolah Rendah Islam Darul Bayan (SRIDB) ditubuhkan di tengah Pekan Paka yang menawarkan pendidikan Intergrasi antara Syariah dan konvensional. Selepas 8 tahun para pelajar di didik di SRIDB, kini tibalah masanya kami mewujudkan SMIDB bagi meneruskan sistem pengajian dan pendidikan kepada pelajar kami serta masyarakat Islam keseluruhannya.

SMIDB pada sesi pertama 2010

Tanggal 17 Muharram 1431H bersamaan 3 Januari 2010M menjadi sejarah buat SMIDB kerana telah menerima 25 orang pelajar sulong yang akan memulakan sesi persekolahan bagi tahun 2010. Mereka ini dibahagikan kepada dua kelas yang berasingan, lelaki dan perempuan. Buat masa ini mereka menumpang belajar di bangunan MTAQDB. Semua pelajar ini diwajibkan tinggal di asrama. SMIDB mempunyai 4 orang tenaga pengajar tetap dan 5 orang tenaga pengajar bantuan serta seorang Pengetua yang mentadbir SMIDB dan MTAQDB.

SMIDB sesi kedua 2011

Pada sesi kedua, pelajar dan staff SMIDB telah bertambah dan perkembang baik daripada ibu bapa untuk menghantar anak mereka disambut baik oleh pihak pengurusan Darul Bayan.

Pada sesi ini, jumlah pelajar ialah seramai 168 orang dan staffnya 17 orang. Peningkatan staff adalah selari dengan peningkatan para pelajar dan keperluan yang semakin bertambah pada sesi ini. Para pelajar telah menduduki bangunan 3 tingkat berkembar yang baru. Kelas dan kelengkapan pelajar yang semakin baik dari pengurusan Darul Bayan mampu  memberikan keselesaan kepada para pelajar.

Read More !

Carta Organisasi 2011

|

*Sila Klik pada gambar untk paparan lebih jelas

Read More !