INFO PENTING

MAKLUMAN PENTING

MAKLUMAN PENTING

FACEBOOK RASMI SEKOLAH

Sambutan Maulidur Rasul 1432 H peringkat SMIDB

|

PINANG MERAH 15 Feb : Sambutan memperingati junjungan mulia Nabi Muhammad SAW berjalan dengan penuh meriah. Majlis ini diadakan di Dewan Besar Darul Bayan dihadiri oleh semua staff, guru dan pelajar Sekolah Men Islam Darul Bayan. Sambutan kali ini diserikan dengan pelbagai acara di atur khas untuk memperingati sirah dan perjuangan Rasulullah SAW.

Majlis dimulakan dengan bacaan Al Quran oleh pelajar. Kemudian ucapan alua-aluan dari Pengarah Program Sambutan oleh Ustaz Muhamad Sabri b Yamin. Beliau menegaskan bahawa tema sambutan tahun ini ialah "Nabiyuna Muhammad SAW Hayyun Fi Qulubina " berarti Nabi kita Muhammad SAW Hidup di Hati-Hati Kami " . ' tema ini adalah sebagai motivasi dan pemangkin kepada pembinaan peribadi pelajar yang cemerlang dunia dan akhirat " tambah beliau.

Seterusnya perasmian disempurnakan oleh Al fadhil Ustaz Syed Hazwan b Syed Yahya. Beliau mengharapkan supaya agenda untuk meletakkan cara hidup Nabi SAW sebagai jalan hidup dapat di mantapkan.


Ceramah perdana disampaikan oleh Yang Berbahagia Al Fadhil Ustaz Ahmad Munif b Mohd Amin, Sekitar 2 jam beliau mengupas secara terperinci sirah dan perjalanan hidup Nabi SAW yang menjadi pedoman umat Islam sepanjang zaman.

Sambutan diserikan dengan persembahan bacaan puisi oleh Ustaz Mat Aruddin b Nawi bersama dua orang pelajar yang megiringinya.Hadirin begitu terpegun dengan persembahan mantap daripada Ustaz Mat yang begitu menyentuh hati .

Persembahan dirancakkan lagi dengan acara nasyid . Sebanyak 3 buah lagu dikumandangkan oleh para pelajar Tahfiz Sepenuh Masa , Tahun 3 Ibnu Qayyim.

Acara kemuncak ialah penyampaian hadiah bagi tokoh pelajar Maal Hijrah. Bagi pelajar lelaki, telah di anugerahkan kepada Maliki b Hanafi . Manakala pelajar perempuan pula Husnina bt Zakaria. Di harapkan ketokohan mereka menjadi ikutan pera pelajar disini.


Mengakhiri sambutan pada tahun ini, bacaan selawat beramai-ramai. Pihak penganjur program amat berbesar hati kerana sambutan berjaya dilaksanakan dan mengharapkan semua hadirin dapat manfaat dari semua akitiviti yang telah diadakan,Salam Maulidur Rasul 1432 H

"Nabiyuna Muhammad SAW Hayyun fi Qulubina "

Read More !